GAINA hőszigetelő kerámiafesték

A GAINA hőszigetelő kerámiafesték a JAXA (Japán Űrkutatási Ügynökség) fejlesztésén alapul, melyet a NISSIN SANGYO tett ipari és hétköznapi felhasználásra is alkalmassá.

A GAINA egy olyan szigetelőanyag technológiára alapul, melyet eredetileg az űrtechnológiában használtak a kilövés során a műholdak felületének hővédelmére. Mivel a rakéták teljesítménye a súlytakarékosság és a tolóerő függvénye, olyan hőszigetelő technológiára volt szükség, melyhez nem szükséges a vastagság. A technológia lényege a festés általi szervetlen, speciális, üreges kerámia többrétegű felhasználása.

A GAINA egy könnyű, rendkívül vékony (mindössze 1-2 mm vastag) szigetelőanyag, de hőszigetelő hatása -100℃ és +150℃ között érvényesül.

gaina-hoszigetelo-hangszigetelo-festek

Szerkezete

A bevonó filmréteg összetétele száradáskor:

  • Akril szilikongyanta kb. 20%
  • Speciális üreges kerámiagyöngyök kb. 80%
bevono-reteg-szerkezete

Felhasználási területek

Hővédelem
A GAINA festékkel kezelt külső falak és tető visszatükrözi a napfény hőt okozó, infravörös sugarait, így a falak és a tető alkalmazkodik a külső hőmérséklethez, ami minimalizálja a hőátadást.
Levegőminőség javítása
A GAINA elektrosztatikussága nulla, így az olyan foltot okozó anyagok, mint a por és piszok csak nehezen tud megtapadni.
Hangszigetelés, zajvédelem
A GAINA-t felépítő többrétegű strukturált, különleges kerámia úgy néz ki, mintha pingponglabdák csatlakoznának. A GAINA speciális kerámiafesték hatására hangvisszaverődés jön létre, ami rezgéscsillapítást is eredményez.
Hőszigetelés
A GAINA festékkel kezelt belső falak esetében minimalizálható a hőmozgás, így a hő tovább maradhat a helyiségben.
Páralecsapódás kiküszöbölése
Páralecsapódás ott keletkezik, ahol a meleg levegőben lévő víz lehűl. Mivel a GAINA minimalizálja a hőmozgást, így megelőzhető/csökkenthető a páralecsapódás.
Tartósság
A többrétegű kerámiának köszönhetően ellenállóbb az UV-sugarakkal szemben, ami biztosítja a tartósságot. Emellett véd a rovarok, a páralecsapódás és a szélsőséges hőmérséklet ellen.

Példák konkrét felhasználásra

Gáztank

A GAINA hőszigetelő kerámiafestékkel festett gáztank belsejében lévő hőmérséklet átlagosan 5°C-ot csökkent.

hutoraktar-hoszigetelese
Halászati fagyasztóraktár külső festése

Eredetileg 8 hűtőgéppel tervezték hűteni a raktárt. A GAINA-val való festés után a tervezett értékek eléréséhez azonban 4 hűtőgép is elegendő volt.

Gyárak mennyezetének hőszigetelése

A TOYOTA gyárában a mennyezet felületi hőmérséklete 54,8°C-ról 44,6°C-ra csökkent.

Lakóház hőszigetelése

A szobán belüli hőmérséklet a falfestés után 3, míg a mennyezetfestés után összesen 7,7°C-kal emelkedett.

Hűthető rakterű teherautó szigetelése

A -29°C-os hűtőberendezés (PCM) beiktatása utáni mérések alapján a belülről lefestett raktérben a legalacsonyabb hőmérséklet 3,3°C-kal volt alacsonyabb, s a raktér 6-szor olyan gyorsan hűlt le 0°C-ra, mint festetlen belső tér esetében.

Lakások hangszigetelése

A felső szinten zajt keltve megmérték zajszintmérővel, hogy az alsó szinten mekkora zaj észlelhető (decibel). Bár a felső és alsó szintek nem voltak lefestve, a kanál leejtésekor például 7 dB-lel volt alacsonyabb a zajszint.

Letölthető dokumentumok

Ha további információra kíváncsi a GAINA festék felhasználási területeiről, a különféle eredményekről, tekintse meg letölthető dokumentumainkat.

GAINA hőszigetelő kerámiafesték ismertető

Letöltés

GAINA hőszigetelő kerámiafesték ipari felhasználása

Letöltés